Masz pytanie? Zadzwoń, pomożemy Ci zaplanować idealne wakacje! 506 965 755 12 444 72 25

Smaki i smaczki Gruzji

Dlaczego warto?
  • Zwiedzisz Gruzję, próbując przysmaków charakterystycznych dla poszczególnych regionów
  • Nauczysz się robić chinkali i chaczapuri na warsztatach kulinarnych
  • Będziesz uczestnikiem prawdziwych gruzińskich biesiad
  • Będziesz podróżować w małej grupie (4-14 osób)
  • Będziesz pod opieką zgranego duetu: polski pilot i gruziński kierowca
  • Wyżywienie i warsztaty kulinarne w cenie

Lubisz delektować się aromatycznym jedzeniem i wyśmienitym winem? W takim razie Gruzja to idealny kraj dla Ciebie! To kulinarny raj! Na zielonych łąkach pasą się szczęśliwe krowy. Drzewa uginają się pod ciężarem słodkich, soczystych owoców. Na grządkach w przydomowych ogródkach pysznią się dorodne warzywa, a w winnicach uprawia się około 400 odmian winorośli. Wszystko to gruzińskie kucharki zamieniają w smaczne dania doprawione aromatycznymi ziołami.

Uznaliśmy, że tę skarbnicę smaków i aromatów, trzeba pokazać koneserom dobrej kuchni w szczególny sposób. Stworzyliśmy ofertę dla smakoszy: kulinarny rajd po Gruzji. W tym programie skoncentrujemy się na jedzeniu i piciu. Przemierzymy główne regiony Gruzji w poszukiwaniu najbardziej charakterystycznych potraw, nauczymy się je przyrządzać, a następnie będziemy się nimi delektować w trakcie tradycyjnej gruzińskiej supry.

Chaczapuri i chinkali, to tylko wstęp do wielkiej kulinarnej przygody pełnej degustacji lokalnych produktów, uczt, pikników i domowych posiłków. Po tej wycieczce adżapsandali, charczo, elardżi, lobio, mcwadi, suluguni, czy czurczchela, nie będą już dla was tylko obcobrzmiącymi  słowami, ale nazwami, za którymi kryją się smaki i smaczki Gruzji.

Program
Dzień

1

WARSZAWA – KUTAISI i okolice: targ smaków i smaczków

Wylot z Warszawy – zgodnie z rozkładem lotów: 08.55 (lot bezpośredni). Na gruzińskiej ziemi, w Kutaisi wylądujemy około godziny 14.15. Po odbiorze bagażu zakwaterujemy się w hotelu, a następnie ruszymy na zwiedzanie Kutaisi i okolic. Zobaczymy jaskinię Prometeusza (lub Jaskinię Sataplia), klasztor Gelati i katedrę Bagrati. Skosztujemy pierwszego chaczapuri –  najbardziej klasycznego czyli imeretyńskiego. Na targu zapoznamy się bliżej z przyprawami gruzińskimi takimi jak szafran imeretyński czy chmeli-suneli. Wieczorem pierwsza gruzińska kolacja z toastami. Nocleg w Kutaisi.

Dzień

2

KUTAISI – ZUGDIDI - MESTIA: Chaczapuri i gruzińskie uczty

Po śniadaniu udamy się w drogę do Mestii – stolicy górskiej krainy Swanetii. W Mestii, po zakwaterowaniu w pensjonacie i krótkim odpoczynku, zwiedzimy centrum miasta, a następnie rozprostujemy nogi w drodze do lodowca Czalaadi. Wieczorem, przy inauguracyjnej kolacji pilot wprowadzi nas w tajniki ucztowania po gruzińsku i wyjaśni, kim jest tamada, co to jest supra, wachtanguri i alawerdi. Nocleg w Mestii.

Dzień

3

USZGULI: Kubdari i Czwisztari

Rankiem udamy się na całodzienną wycieczkę do Uszguli. Jest to wioska ukryta wysoko w górach, osłonięta przez niedostępne szczyty Kaukazu, słynna z licznych kamiennych wież liczących setki lat. W tej niezwykłej scenerii będziemy raczyć się lokalnymi specjałami: plackiem kubdari wypełnionym soczystymi aromatycznymi kawałkami mięsa oraz czwisztari, czyli chrupiącymi kukurydzianymi placuszkami z serem. Nocleg w Mestii.

Dzień

4

MESTIA – BATUMI: Elardżi, herbata i adżarskie chaczapuri

Po śniadaniu wracamy na niziny i kierujemy się w stronę znanego z herbacianych pól Batumi. Po drodze w Zugdidi spróbujemy megrelskiej kuchni. Megrelia to specyficzny region znany z ostrych potraw, gdzie do większości dań dodaje się ostrą pastę z papryki zwaną adżyką. Do najlepszych specjałów należą tu rozpływające się w ustach elardżi, czyli ciągnąca się masa z kaszki kukurydzianej i roztopionego sera oraz gebżalia – pyszne serowe roladki nadziewane miętą podawane z sosem jogurtowym. Po południu będziemy  mogli zrelaksować się na plaży i popływać w Morzu Czarnym, a na kolację zaserwowane nam zostaną jedne z najbardziej charakterystycznych gruzińskich dań – adżarskie chaczapuri, czyli łódeczki uformowane z chrupiącego na wierzchu, ale puszystego w środku ciasta. Ich ładunek stanowi masa serowa zaprawiona rozlewającym się żółtkiem i omaszczona kawałkiem masła. Nocleg w Batumi.

Dzień

5

BATUMI – BORŻOMI – WARDZIA: Dżondżoli, borżomi i tutowka

Opuszczając urodzajną Adżarię udamy się na prywatną plantację herbaty, gdzie gospodarz opowie o tajnikach jej produkcji. Będziemy mogli spróbować tego pysznego naparu. W drodze na południe odpoczniemy w słynnym kurorcie Borżomi, gdzie z samego źródła spróbujemy ulubionej wody mineralnej radzieckich notabli. Tutaj również będziecie mieć możliwość posmakować warienia (konfitury) z … szyszek!W tym dniu celem podróży będzie stare skalne miasto Wardzia, które znajduje się w regionie Samce-Dżawachetii. To tutaj uprawia się najlepsze w Gruzji ziemniaki, a rzeki pełne są ryb. Dlatego też nad brzegiem rzeki zrobimy piknik z pstrągiem i pieczonymi ziemniakami w roli głównej. Ponieważ „rybka lubi pływać” skosztujemy też tutowki – lokalnej wódki wytwarzanej z morwy. Nocleg w Wardzii (lub w Achalciche).

Dzień

6

WARDZIA – JEZIORO PARAVANI – TBILISI: nie ma to jak chinkali!

Po śniadaniu i zwiedzeniu skalnego miasta udamy się do Tbilisi podziwiając po drodze jezioro Paravani. W Tbilisi zwiedzimy historyczne centrum miasta ze słynną twierdzą Narikała i cerkwiami Sioni i Anczischati, a następnie spróbujemy słynnych chinkali – pierogów w kształcie sakiewek nadziewanych najczęściej mięsem, a czasami serem lub grzybami. Trudy dnia będziemy mogli zmyć z siebie w tradycyjnej łaźni (opcja dla chętnych). Nocleg w Tbilisi.

Dzień

7

TBILISI : zrób to sam!

Tego dnia spróbujemy swoich sił w starciu z gruzińską kuchnią. Na warsztatach będziemy mieli szansę nauczyć się jak samodzielnie przygotowywać chaczapuri, chinkali, lawaszi i mcvadi. Przy kolacji podziwiać będziemy tradycyjne tańce gruzińskie. Na stole królować będzie bakłażan, który objawi nam różne swoje oblicza: od roladek z orzechami po gorącą potrawkę adżabsandali. Nocleg w Tbilisi.

Dzień

8

KACHETIA: wino, ser i czurczchele

Gruzini szczycą się tym, że to oni dali światu wino! Udamy się więc do krainy, która słynie z uprawy winogron – Kachetii. Skosztujecie lokalnych produktów m.in. czurczchele, czyli gruzińskich snickersów. W jednej z winnic zostaniemy ugoszczeni winem i dowiemy się na czym polega specyfika jego produkcji w Gruzji. Z licznych pięknych cerkwi zobaczymy te najbardziej imponujące. Podczas kolacji będziemy delektować się między innymi soczystymi szaszłykami, z których słynie Kachetia, podawanych z winnym sosem tkemali. Nocleg w Tbilisi.

Dzień

9

TBILISI – MCCHETA – DŻWARI – KAZBEGI: z widokiem na Kazbek

Kolejny dzień zaczniemy później niż zwykle, aby wszyscy mogli dojść do siebie po degustacji win. Znowu udamy się w góry, do Stepantsmindy (Kazbegi), gdzie będziemy mogli podziwiać jeden z najbardziej charakterystycznych szczytów Gruzji. Po drodze zwiedzimy dawną stolicę Gruzji Mcchetę, gdzie podziwiać można cerkwie związane z początkami chrześcijaństwa w Gruzji: Sveti Cchoveli i Dżwari. Po południu jeepami udamy się do klasztoru Cminda Sameda usytuowanego na jednym z okolicznych szczytów. Stamtąd rozciąga się piękny widok na okolicę. A kolację zjemy w lokalnym pensjonacie popijając chachęgruziński bimber, bo w górach nie ma kaca. Nocleg w Kazbegi.

Dzień

10

KAZBEGI – ANANNURI – KUTAISI: lobio i nazuki

Zjeżdżając na niziny ponownie podziwiać będziemy górskie krajobrazy. Zwiedzimy też twierdzę Anannuri. Na lekki obiad zaproponujemy Wam fasolową zupą lobio serwowaną z kukurydzianymi placuszkami mczadi. Tak posileni udamy się w drogę powrotną do Imeretii, czyli wschodniej Gruzji. Po drodze na przełęczy surami spróbujemy słodkich chlebków nazuki. Tego dnia dotrzemy do Kutaisi, drugiego, co do wielkości miasta Gruzji, gdzie na kolację zjemy w małej restauracyjce wyśmienite kebaby świadczące o tym, jaki wpływ na tutejszą kuchnię mieli tureccy najeźdźcy. Nocleg w Kutaisi.

Dzień

11

RACZA: lobiani i chwanczkara

Z Kutaisi udacie się na jednodniową wycieczkę do regionu Racza. Raczyńcy postanowili nadziewać chaczapuri fasolą i tak powstało lobiani. Największym specjałem regionu jest jednak chwanczkara, czyli ulubione wino Stalina. Będzie oczywiście okazja do degustacji tego trunku. Ponadto region znany jest ze wspaniałych górskich krajobrazów i przepięknych cerkwi. Po powrocie do Kutaisi czas wolny i kolacja. Nocleg w Kutaisi.

Dzień

12

POŻEGNANIE

Śniadanie. Czas wolny. Można udać się na lokalny targ pełny oryginalnych pamiątek, biżuterii, rękodzieła i przypraw. Następnie pożegnalny obiad – ostatni raz wzniesiemy toasty i zasmakujemy w gruzińskiej kuchni. Transfer na lotnisko około godziny 18.30. Wylot z Kutaisi zgodnie z rozkładem lotów o godzinie 21.30. Przylot do Warszawy o 23.00.

Dodatkowe informacje

Kolejność zwiedzania może ulec zmianie.

Podane godziny przelotów mają charakter informacyjny i mogą ulec zmianie z przyczyn od nas niezależnych.

Terminy/ceny
Termin

Terminy na rok 2019 już wkrótce.

Cena podana w tabeli jest ceną od 1 osoby.

Jeśli w tabeli nie widzisz terminu, w którym chcesz pojechać – skontaktuj się z nami. Dopasujemy się do Ciebie w miarę naszych możliwości.

UWAGA:

  • Część w PLN: zaliczka (500 PLN) płatna w momencie zapisu; II rata (1500 PLN) płatna na ok. 90 dni przed wyjazdem lub w momencie zakupu biletów lotniczych; III rata (pozostała kwota) płatna na 45 dni przed wyjazdem
  • Część w USD: płatna pilotowi pierwszego dnia po przylocie na miejsce. Banknoty USD muszą być wydane po 2006 roku, nie mogą być zniszczone, zapisane.
  • Przelot – Nasze biuro zajmie się zakupem biletów lotniczych. Po zebraniu się grupy, szukamy dla Państwa najkorzystniejszej opcji przelotu. Po zaakceptowaniu i wpłacie, dokonujemy zakupu.

Cena biletu lotniczego na trasie Warszawa-Kutaisi-Warszawa w to ok. 1400 PLN – im wcześniej zakup, tym niższa cena. Na miesiąc przed wyjazdem cena może przekraczać 1400 PLN. Osoby zainteresowane wyjazdem prosimy więc o szybki kontakt, aby zwiększyć możliwość zakupu biletów po niższej cenie. Cena wyjazdu ulegnie zmianie wraz ze wzrostem cen biletów lotniczych oraz wzrostem cen walut.

Cena obejmuje

  • Bilet lotniczy na trasie Warszawa-Kutaisi-Warszawa (do kwoty 1400 PLN)
  • 11 noclegów
  • Wyżywienie  – 2 x dziennie: śniadanie, obiadokolacja oraz wszelkie przysmaki ujęte w programie
  • Warsztaty kulinarne
  • Transport zgodnie z programem (wynajęty komfortowy i klimatyzowany bus, w Kazbegi samochody 4×4)
  • Opiekę polskiego pilota i gruzińskiego kierowcy
  • Ubezpieczenie KL, NNW oraz bagażu
  • Składkę na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny

Cena nie obejmuje

  • Biletów wstępu (ok. 10-15 USD)
  • Dla chętnych dopłata do pok. 1-os – 200 USD/wyjazd
  • Wycieczki do Uszguli  (ok. 30-40 USD)
Jak się zapisać?
Krok

1



Odwiedź nasze biuro w Krakowie – ul. Szlak 65 lub zadzwoń do nas:
kom. 506 965 755
lub napisz maila:
biuro@czajkapodroze.pl
lub wypełnij formularz na naszej stronie.

Krok

2



Omówimy wszystkie szczegóły, odpowiemy na Twoje pytania i jeśli wszystko zaakceptujesz podpiszemy umowę (osobiście lub w formie skanu)

Krok

3



Będziesz mieć 2-3 dni na wpłatę zaliczki.

Krok

4



Następnie zajmiemy się wyszukaniem najtańszego połączenia lotniczego dla Ciebie. Po zaakceptowaniu ceny – kupimy bilet. Możesz też samodzielnie się tym zająć.

Krok

5



2-3 tygodnie przed wyjazdem otrzymasz od nas wyczerpujący informator na temat Twojego wyjazdu.

Zakwaterowanie

Noclegi w hotelach 3* i pensjonatach. Pokoje 2 osobowe z łazienkami. Wszystkie hotele i pensjonaty, w których nocujemy są przez nas osobiście sprawdzone. Zawsze gwarantujemy pokoje z łazienkami. Nie ma dopłat dla singli (opcja dokwaterowania). Dla chętnych możliwość dopłaty do pokoju 1-osobowego (200 USD).

Galeria
Do pobrania
Umowa - wzór
Warunki uczestnictwa
OWU-AXA
Smaki i smaczki Gruzji
Szczegóły

DOKUMENTY WJAZDOWE/WIZY
Obywatele RP wjeżdżają do Gruzji na podstawie ważnego paszportu (min. 6 miesięcy od daty planowanego powrotu) lub dowodu osobistego.

POGODA
Gruzja to kraj zróżnicowany geograficznie, więc pogoda jest zależna od regionu. Najogólniej – temperatura jest zwykle wyższa o ok. 10 stopni niż w Polsce o danej porze roku. W górach jednak zawsze jest chłodniej, a np. w Batumi, gdzie klimat jest już podzwrotnikowy stosunkowo często zdarzają się gwałtowne opady. Najwyższe temperatury utrzymują się od połowy czerwca do końca sierpnia. We wrześniu jest już trochę chłodniej, a krajobraz nabiera kolorów jesiennych. Maj zwykle też jest ciepły, a budząca się do życia przyroda zachęca do przyjazdu.

CZAS
+2 godziny w stosunku do czasu letniego w Polsce; +3 godziny w stosunku do czasu zimowego w Polsce.

JĘZYK
Językiem urzędowym jest język gruziński, ale praktycznie każdy Gruzin mówi po rosyjsku. Z młodszym pokoleniem można także porozmawiać po angielsku.

RELIGIA
Większość Gruzinów należy do kościoła prawosławnego. Na południu kraju, głównie w Adżarii, mieszkają muzułmanie i tam natrafimy na meczety. Katolicy stanowią mniej niż 1%.

CENY/BUDŻET NA WYJAZD
Porównywalne do cen w Polsce. Chleb – 1.4 zł butelka wody mineralnej – 1.8 zł;
Budżet na wyjazd – porównywalny z tym, jaki zaplanowalibyśmy na pobyt w Polsce.

WALUTA/PŁATNOŚCI
Walutą Gruzji jest LARI, które dzieli się na 100 TETRI. W Gruzji nie ma możliwości wymiany polskich złotówek, dlatego polecamy zabrać EURO lub DOLARY, które bez problemu można wymienić w licznych kantorach. Ważne jednak, aby banknoty były wydane po 2006 roku i nie były zniszczone. W większych miastach nie ma także problemu z dostępem do bankomatów. Płatność kartą nie jest jeszcze zbyt popularna.

INTERNET/WI-FI
Dostęp do internetu jest coraz bardziej powszechny. W większości hoteli i pensjonatów, restauracji zapewniona jest łączność za pomocą wi fi.

TELEFON
Na terenie Gruzji działa kilku operatorów telefonicznych. Najlepiej kupić starter gruzińskiego operatora (czasami na lotniskach rozdawane są bezpłatne karty SIM). Pilot na miejscu doradzi w jakiej sieci ceny są najkorzystniejsze.
Proszę pamiętać o zdjęciu SIMLOCKa ze swojego telefonu, jeśli chcą Państwo skorzystać z gruzińskich kart SIM.

WTYCZKI ELEKTRYCZNE/NAPIĘCIE
Takie jak w Polsce.

RUCH DROGOWY
Gruzini jeżdżą szybko i nie do końca zgodnie z przepisami, dlatego przy przechodzeniu przez ulicę należy mieć oczy naokoło głowy. Wiele niebezpieczeństw czyha na gruzińskiego kierowcę: drugi gruziński kierowca, krowa, świnia, pieszy – dlatego mimo pozornego braku jakichkolwiek zasad Gruzini jeżdżą ostrożnie i bezpiecznie choć nam, nawykłym do europejskich zasad, może się wydawać, że na gruzińskich drogach panuje pełna samowola.

ETYKIETA PRZY STOLE
Gruzini to naród bardzo gościnny. Gościa traktują jak członka rodziny. Siedząc przy stole należy przestrzegać etykiety. Głównodowodzącym jest tzw. TAMADA. To on wygłasza toasty i dba o to by nikomu nie zabrakło wina. Wino pijemy po każdym toaście i do dna Stoły są zwykle suto zastawione i cały czas należy coś zagryzać 🙂 Kuchnia gruzińska jest przepyszna, więc od razu należy odpuścić wszelkie diety i rozkoszować się lokalnymi smakołykami. W zależności od regionu, nasi piloci będą polecać lokalne pyszności.

WODA
Jak prawie wszędzie na świecie należy unikać picia wody z kranu. Gruzja została obficie zaopatrzona w źródła wód mineralnych – większość z nich można zakupić w sklepach m. in. borżomi, likani, sairme, nabehlawi, bahmaro.

CHOROBY/SZCZEPIENIA
Przed wyjazdem do Gruzji nie są wymagane żadne szczepienia. Oczywiście należy zachować podstawowe zasady na miejscu, m.in. mycie owoców przed spożyciem itp.

O CZYM WARTO PAMIĘTAĆ
– do cerkwi wchodzimy odpowiednio ubrani: Panie- przykryte kolana, głowy i ramiona, najlepiej zabrać dwie duże chusty; Panowie – długie spodnie.
– krem z filtrem UV
– kapelusz/czapka/chusta na głowę
– strój kąpielowy
– wygodne buty trzymające kostkę z nieślizgającą się podeszwą – przydadzą się podczas zwiedzania skalnych miast i wycieczek w górskich miejscowościach; sandały, klapki pod prysznic, dla bardziej wrażliwych – buty do pływania, gdyż plaże w Batumi są kamieniste
– lekka kurtka przeciwdeszczowa

CO WARTO PRZYWIEŹĆ JAKO PAMIĄTKĘ
– doskonałe gruzińskie wino (choć spory wybór tego trunku dostępny jest już w Polsce)
– czaczę – gruziński bimber
– gruzińską herbatę
– wszelkiego rodzaju tradycyjne czapki
– ręcznie robione skarpety
– filcowe zabawki
– emaliowaną biżuterię
– akcesoria do picia wina: kielichy, kanci – rogi
– przyprawy: adżyka, sól swańska, chmeli suneli

Opis transportu

  • Wynajęty komfortowy bus z klimatyzacją na całej trasie
  • W Kazbegi – samochody terenowe 4×4

Specyfikacja wyjazdu

Smaki i smaczki to wyjazd przeznaczony dla osób, które chcą poznać piękno Gruzji z jej najważniejszymi zabytkami, krajobrazami przy jednoczesnym smakowaniu i delektowaniu się bogactwem tamtejszych stołów. Podczas wyjazdu będzie także okazja do sprawdzenia się podczas warsztatów kulinarnych. A wszystko to pod opieką naszego polskiego pilota i gruzińskiego kierowcy, który zaznajomi Was z lokalną kulturą i wspaniałymi gruzińskimi toastami.

Mapa
Zobacz podobne wyjazdy

Chcesz zarezerwować wycieczkę?
Masz pytania?
A może interesują Cię inne/podobne wyjazdy?

Skontaktuj się z nami.

Zostaw swój numer telefonu lub e-mail.




Skontaktujemy się z Tobą w ciągu 24 godzin. Bez zobowiązań dowiesz się więcej na temat naszych wyjazdów.

×
Masz pytania, zostaw kontakt, odpowiemy w ciągu 24h